Erasmus+ support European Union logo
Το σχέδιο αυτό χρηματοδοτήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η παρούσα δημοσίευση δεσμεύει μόνο τον συντάκτη της και η Επιτροπή δεν ευθύνεται για τυχόν χρήση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτήν.
Adults on Reciprocal Mission
Το ADORM (Adults On Reciprocal Mission) αναφέρεται σε ένα πολυμερές σχέδιο εργασίας που υλοποιείται από 4 εταίρους (Ελλάδα, Εσθονία, Ιταλία και Ρουμανία). Η κεντρική ιδέα είναι ο σχεδιασμός, η εφαρμογή, η αξιολόγηση, η τεκμηρίωση, η διάδοση και η αξιοποίηση ενός νέου μοντέλου αμοιβαίας συνεργασίας μεταξύ τοπικών κοινοτήτων και τεσσάρων κρατών μελών της ΕΕ. Ο κύριος στόχος των προγραμματισμένων δραστηριοτήτων είναι η διευκόλυνση της κινητικότητας των ενηλίκων, οι οποίοι θα έχουν διπλό ρόλο ως επισκέπτες και ως εθελοντές στις τοπικές κοινότητες των εταίρων.

Κάθε εταίρος θα δημιουργήσει διάφορες Τοπικές Ομάδες Εργασίας (LWG) σε συνεργασία με τοπικές πολιτιστικές και κοινωνικές δομές. Στη συνέχεια, θα οργανώσουν 4 πιλοτικά προγράμματα φιλοξενίας 7 ημερών το καθένα , στα οποία θα συμμετέχουν 48 διαφορετικοί ενήλικες πολίτες από τις τοπικές κοινότητες των εταίρων. Κάθε πρόγραμμα φιλοξενίας θα αποτελείται από ένα εκπαιδευτικό / ψυχαγωγικό μέρος, το οποίο θα περιλαμβάνει επισκέψεις γνωριμίας με την τοπική, πολιτιστική κληρονομιά, καθώς και ένα κοινωνικό μέρος, το οποίο θα περιλαμβάνει μια σύντομη αλλά ουσιαστική εθελοντική, κοινωνική προσφορά σε άτομα ή/και ιδρύματα που έχουν ανάγκη στην φιλοξενούσα κοινότητα.

Εν κατακλείδι, το σχέδιο ADORM θα συμβάλλει στην προώθηση άυλων και απτών στοιχείων της πλούσιας, τοπικής, πολιτιστικής κληρονομιάς κάθε εταίρου. Θα συνδέσει τα πολιτιστικά αγαθά με την οικονομική και κοινωνική ζωή και θα αναδείξει μια αποδοτική διαχείριση των πολιτιστικών πόρων με σημαντικό, οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο.

Το σχέδιο απευθύνεται σε ώριμους ενήλικες που θέλουν να συνεισφέρουν στην κοινωνία εντός και εκτός των συνόρων τους, αλλά δεν ξέρουν πώς ή δεν τους δόθηκε η κατάλληλη ευκαιρία ή έχουν περιορισμένα οικονομικά μέσα.

Συνεργάτες

Πράματα-και-Θάματα logo - Συνεργασίες
Camena-logo-Πράματα-και-Θάματα-Συνεργασίες
Nooruse-Maja-Πράματα-και-Θάματα-Συνεργασίες
Come-Una-Marea-Member-Anna-Lindh-Foundation-logo-Πράματα-και-Θάματα-Συνεργασίες

The ADORM ebook

8/2022
Online pdf
Adorm meeting 2022
Οι εταίροι του σχεδίου -τοπικοί συντονιστές και εκπαιδευτικοί υπεύθυνοι- συναντήθηκαν δια ζώσης, για να αξιολογήσουν τα αποτελέσματα του σχεδίου και να οργανώσουν τις επόμενες δραστηριότητες διασποράς. Συζήτησαν επίσης τις επιπτώσεις των μαθησιακών δραστηριοτήτων στους συμμετέχοντες και στους φορείς της τοπικής τους κοινότητας.

Όλοι οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την ικανοποίηση τους από τη συνολική υλοποίηση του σχεδίου, το οποίο μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη μικρών τοπικών κοινοτήτων στον χώρο του κοινωνικού και πολιτιστικού τουρισμού.

Συνάντηση Αποτίμησης

28-30/04/2022
Αθήνα, Ελλάδα

Τέταρτη εκπαιδευτική κινητικότητα φιλοξενίας ενηλίκων

12-18/01/2022
Καλαμάτα, Ελλάδα
Adorm Kalamata
Με αισιοδοξία και φροντίδα παρά το πανδημικό περιβάλλον οργανώθηκε στην Καλαμάτα η τέταρτη και τελευταία μαθησιακή δραστηριότητα του σχεδίου ADORM από τον συντονιστή, την Κοιν.Σ.Επ. «Πράματα και Θάματα».

Οι συμμετέχοντες, ενήλικες από Εσθονία, Ιταλία και Ρουμανία, έλαβαν μέρος σε διάφορες δημιουργικές δραστηριότητες, επισκέφτηκαν σημαντικά τοπόσημα της περιοχής, αρκετούς τοπικούς φορείς, αντάλλαξαν απόψεις με προσκεκλημένους ομιλητές, με εκπαιδευτικούς, με τους μαθητές του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Καλαμάτας και προσέφεραν τις εθελοντικές τους υπηρεσίες σε κοινωνικούς φορείς της πόλης, όπως το δημοτικό κοινωνικό φαρμακείο και το κοινωνικό συσσίτιο.

Όλοι οι φιλοξενούμενοι αντιλήφθηκαν τη σημασία του σχεδίου για την προώθηση της ευρωπαϊκής συνεργασίας στους τομείς του πολιτισμού, του κοινωνικού τουρισμού και της εθελοντικής προσφοράς και αναχώρησαν με τις καλύτερες εμπειρίες και εντυπώσεις.
Palermo ADORM
Η πολιτιστική οργάνωση ComeUnaMarea οργάνωσε την τρίτη κατά σειρά εκπαιδευτική δραστηριότητα του σχεδίου ADORM στο Παλέρμο και βοήθησε τους απεσταλμένους των υπολοίπων εταίρων να ανακαλύψουν την πόλη που προσφέρει ένα εκπληκτικό κράμα πολιτιστικών αγαθών. Οι φιλοξενούμενοι συμμετείχαν σε καλλιτεχνικά εργαστήρια, ξεναγήθηκαν σε κτήρια, μουσεία και θέατρα, βελτίωσαν τις γνώσεις τους στα τοπικά και οικουμενικά στοιχεία της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής και αντάλλαξαν απόψεις για ανάπτυξη εθελοντικών, καλλιτεχνικών και κοινωνικών πρωτοβουλιών.

Τρίτη εκπαιδευτική κινητικότητα φιλοξενίας ενηλίκων

27/10-02/11/2021
Παλέρμο, Ιταλία

Συμμετοχή σε εκδήλωση διασποράς

27/09/2021
Καλαμάτα, Ελλάδα
Adorm-Dissemination-Event
Με αφορμή την Ημέρα Τουρισμού (27 Σεπτεμβρίου) η Ομάδα ''Πάμε μια Bόλτα'' και η Κοινσεπ ''Έθος Πελοποννήσου'' οργάνωσαν εκδήλωση για ένα άλλο μοντέλο τουρισμού μετά την πανδημία στον κήπο Carpe Diem (τέρμα παραλιακής οδού, έναντι ξενοδοχείου Filoxenia). Στην εκδήλωση προσκλήθηκαν πολλοί φορείς της πόλης μεταξύ των οποίων και ο φορέας μας. Η κ. Εύη Γιαννακοπούλου παρουσίασε το σχέδιο ADORM και τόνισε την σημασία του πολιτιστικού και εθελοντικού τουρισμού.
Adorm-Romania
Ο εταίρος Camena υλοποίησε με δημιουργικότητα, προσοχή και αφοσίωση την δεύτερη μαθησιακή δραστηριότητα του σχεδίου. Οι συμμετέχοντες, απεσταλμένοι των υπολοίπων εταίρων, συμμετείχαν σε πολλές δημιουργικές δραστηριότητες όπως σε εικαστικά και καλλιτεχνικά εργαστήρια και προσέφεραν τις εθελοντικές τους υπηρεσίες σε μουσεία και κοινωνικούς και πολιτιστικούς φορείς. Απόλαυσαν δε τις ομορφιές της φιλοξενούσας πόλης και την ζεστασιά των κατοίκων της ειδικά των νέων, ενώ ανέπτυξαν δεξιότητες επικοινωνίας, ομαδικής εργασίας και συνεργασίας με άλλους ανθρώπους και πολιτισμούς.

Δεύτερη εκπαιδευτική κινητικότητα φιλοξενίας ενηλίκων

03-09/09/2021
Ντρομπέτα-Τούρνου Σεβερίν, Ρουμανία

Πρώτη εκπαιδευτική κινητικότητα φιλοξενίας ενηλίκων

18-24/08/2021
Πάρνου, Εσθονία
Adorm-Estonia
Στην όμορφη πόλη της Εσθονίας ο εταίρος Nooruse Maja φιλοξένησε με αγάπη και επαγγελματισμό τους απεσταλμένους των υπολοίπων εταίρων του σχεδίου και επεφύλαξε ωραίες εκπλήξεις οργανώνοντας ποικίλες δραστηριότητες ψυχαγωγίας και εθελοντισμού. Οι φιλοξενούμενοι συμμετείχαν σε εκπαιδευτικά εργαστήρια, βελτίωσαν τις γνώσεις τους και βοήθησαν την τοπική κοινότητα μέσα από την εθελοντική τους προσφορά.
ADORM Συνάντηση Παρουσίασης
Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η Συνάντηση Παρουσίασης του Ευρωπαϊκού Σχεδίου "Adults on Reciprocal Mission" (ADORM/ERASMUS+) στην Καλαμάτα.
Ευχαριστούμε θερμά τους εταίρους/συνεργάτες μας, τους συμμετέχοντες και πιθανούς εθελοντές στα προγράμματα φιλοξενίας του Σχεδίου καθώς και τους τοπικούς κοινωνικούς και πολιτιστικούς φορείς για την ουσιαστική συνεισφορά τους.
ADORM Συνάντηση Παρουσίασης 2ADORM Συνάντηση Παρουσίασης 3

Συνάντηση Παρουσίασης

02-06/06/2021

SWOT Analysis

3/2021
Online pdf
Η διαδικτυακή εναρκτήρια συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 28/01/2021 (Λόγοι ανωτέρας βίας: πανδημία Κορονοϊού).

Λαμβάνοντας υπόψη τους περιορισμούς κινητικότητας και γενικά τα εμπόδια που επιβλήθηκαν από την πανδημία του Κορονοϊού, οι εταίροι συμφώνησαν και έθεσαν το πρόγραμμα εργασίας του σχεδίου, κατανέμοντας τις ευθύνες κάθε εταίρου. Ωστόσο, συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διαδικτυακές τους συναντήσεις προκειμένου να είναι προετοιμασμένοι για οποιαδήποτε αλλαγή που ενδέχεται να απαιτούν οι εξαιρετικές περιστάσεις.

Εναρκτήρια Συνάντηση

28/01/2021
Online
Ευρωπαϊκές συνεργασίες
chevron-up linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram