Erasmus+ support European Union logo
Το σχέδιο αυτό χρηματοδοτήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η παρούσα δημοσίευση δεσμεύει μόνο τον συντάκτη της και η Επιτροπή δεν ευθύνεται για τυχόν χρήση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτήν.
eight-for-great
Η ΑΜΚΕ ‘Octanous’ σε συνεργασία με την Κοιν.Σ.Επ. ‘Πράγματα και Θάματα’, σε μία προσπάθεια να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, απότοκος της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης , και σε συνεργασία με άλλους 9 φορείς από χώρες της ΕΕ, υλοποίησαν επαρκώς το σχέδιο Eight for Great (EfG), που χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα Erasmus+/Νεολαία και αφορούσε στην κατάρτιση λειτουργών νέων.

Οι στόχοι του σχεδίου ήταν η προώθηση τριών Ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών, ήτοι το “Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς για τις 8 Βασικές Ικανότητες της Δια Βίου Μάθησης, το σχήμα “Εγγύηση για τη Νεολαία” και το “Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης” και ο εντοπισμός τρόπων, χώρων και φορέων, αλλά και λειτουργών νέων που να καταρτιστούν κατάλληλα , προκειμένου να αναπτύξουν ένα δίκτυο και να συνδράμουν στην καλύτερη εφαρμογή των ευρωπαϊκών αυτών πρωτοβουλιών στο πλαίσιο προγραμμάτων ανταλλαγών νέων.

Το σχέδιο EfG διήρκεσε 10 ημέρες και υλοποιήθηκε στην Καλαμάτα και Αθήνα. Συμμετείχαν ενεργά 51 άτομα που εμπλέκονται σε δραστηριότητες με νέους (youth workers) προερχόμενοι από 10 χώρες της ΕΕ, ήτοι Εσθονία, Ιταλία, Κροατία, Κύπρος, Λεττονία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία και Ελλάδα. Συμμετείχε επίσης επί τούτου ένας αξιοσημείωτος αριθμός πολιτών και φορέων της τοπικής κοινότητας.

Οι δραστηριότητες του ημερήσιου προγράμματος περιελάμβαναν εισηγήσεις, αλληλεπιδραστικές παρουσιάσεις, ποικίλα δημιουργικά εργαστήρια, ομάδες συζήτησης και εργασίας, επισκέψεις μελέτης σε τοπικούς επιχειρηματικούς και κοινωνικοπολιτιστικούς φορείς, εκπαιδευτικές εκδρομές στους αρχαιολογικούς χώρους της Ολυμπίας και Μεσσήνης και επίσκεψη στη Βουλή των Ελλήνων.

Οι συμμετέχοντες βελτίωσαν τις επικοινωνιακές και κοινωνικές τους δεξιότητες, ανέπτυξαν νέες ικανότητες συνεργατικού σχεδιασμού , απέκτησαν νέες ή εξέλιξαν τις ήδη υπάρχουσες γνώσεις στην κοινωνική παρέμβαση, στις δημοκρατικές λειτουργίες και στην διαχείριση της επίλυσης ζητημάτων και προβλημάτων, γνώρισαν μεθόδους ανάπτυξης πρωτοβουλιών προς όφελος της κοινότητας και εντόπισαν τρόπους ευρωπαϊκής διαπολιτισμικής συνεργασίας στον τομέα της νεολαίας, ειδικά σε σχέδια ανταλλαγών νέων. Επιπλέον, ευαισθητοποιήθηκαν και αναγνώρισαν το περιεχόμενο και τη σημασία των τριών προαναφερόμενων ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών στην ανάπτυξη της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης, και ενθαρρύνθηκαν να τις προωθήσουν στην οργάνωσή τους και σε άλλους φορείς της τοπικής τους κοινότητας και να τις εφαρμόσουν και πολλαπλασιάσουν σε σχέδια κινητικότητας και ανταλλαγών νέων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Ευρωπαϊκές συνεργασίες
chevron-up linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram