ΣΚΟΝΗ ΣΤ’ ΑΜΠΕΛΙ

affisa skoni sto ampeli

Γιατί το κρασί είναι πετριά…

Γιατί δεν συμβαίνει το ίδιο με κανένα άλλο αλκοολούχο ποτό.

Στην αρχή δεν είσαι παρά ένας καταναλωτής. Το ζητάς σε ταβέρνες, ως φοιτητής συνήθως ρετσίνες, στη συνέχεια, στα χωβριά και τις διακοπές, ζητάς τα καθαρά, τα χύμα, τα βαρελίσια και ντόπια κρασιά, πάντα <<χωρίς φάρμακα!>>, και έτσι εμπλουτίζεις τις γευστικές γνώσεις κι εμπειρίες σου.

Αργότερα, αφού έχεις μαζέψει γεύσεις, αρώματα, αλλά και πολλούς πονοκεφάλους και χάλια στομάχια πολλές φορές, αρχίζεις, όλο και περισσότερο καθώς περνούν τα χρόνια, να αναζητάς πάντα κάτι καλύτερο σε εστιατόρια, κάβες, σούπερ μάρκετ, ντελικατέσεν και μπαρ.

Γιατί το κρασί ύπουλα και υπονομευτικά σε κατακτά. Η πετριά που λέγαμε…

Κάποιοι, υποκύπτοντας στη γοητεία του, πάνε ένα βήμα παραπέρα, αγοράζουν μούστο από κάποιο χωριό κι έχουν το βαρελάκι τους στο μπαλκόνι ή στο κελάρι τους.

Κάποιοι άλλοι προτιμούν να εντρυφήσουν περισσότερο στους αγώνες και τις προσπάθειες γνωστών και άγνωστων οινοπαραγωγών συμμετέχοντας σε γευσιγνωσίες σε διάφορα οινοποιεία ανά την Επικράτεια. Εκεί αρχίζει το ταξίδι…

Η πετριά μεγαλώνει.

Κάποιοι λίγοι, που όλο και πληθαίνουν τελευταία, αρχίζουν να το βλέπουν πιο ζεστά, αφήνονται να τους παρασύρει ολοσχερώς η μυστικιστική ιδιοσυγκρασία του. Φυτεύουν τα πρώτα κλήματα, κλαδεύουν, καθαρίζουν, δένουν τα κλαδιά στα σύρματα, οργώνουν, κορφολογούν, μαζεύουν για τις νοικοκυρές τα κληματόφυλλα που θα γίνουν σαρμαδάκια, φυλάνε τις κληματόβεργες από το κλάδεμα για να ψηθούν επάνω στη φλόγα τους τα αρνάκια του Πάσχα. Κι εκεί, πάνω στο δέσιμο του ανθού την άνοιξη, άνθρωποι και κλήματα συνομιλούν με τρυφερότητα, χαιδεύονται σαν ζευγαράκια στα πρώτα τα σκιρτήματα. Εδώ δεν πρόκειται απλώς για πετριά, αλλά για κοτρώνα, κοτρωνιά ! Λες και το κλήμα που φυτεύεται στη γη, φυτεύεται και στην καρδιά και το μυαλό και την ψυχή. 

Γιατί το κρασί είναι μια επιστροφή. Επιστροφή στο <<Εγώ ειμι>>. Αρμονία, τάξη, ομορφιά, τελετουργία.

 

Οι εκδόσεις <<Μετρονόμος>> και η Κοιν.σ.επ. <<Πράματα και Θάματα>>  θα παρουσιάσουν το βιβλίο <<Σκόνη στ’ Αμπέλια>> το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου στις 7.30μμ στην <<μπουκαδούρα>> (Πάρκο Λιμενικού Καλαμάτας).

 

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι συγγραφείς του βιβλίου Νίκος Αστεριάδης και Ελένη Στεφανοπούλου. Mαζί τους θα συνομιλήσει ο <<Γαστροναύτης>> ενώ αποσπάσματα θα διαβάσει η ηθοποιός Εύη Γιαννακοπούλου.

 

Η Ελένη Στεφανοπούλου ασχολείται με τη γραφή – κυρίως πεζά που γέρνουν προς την ποίηση – και της αρέσει να ανακατεύει τον <<οίνο>> με το πνεύμα.

 

Ο Νίκος Αστεριάδης είναι λάτρης της γης και του κρασιού στην <<άλλη>> του διάσταση. Δημιούργησε μικρό αμπελώνα όχι από οικογενειακή παράδοση ή βιοποριστικούς λόγους, αλλά γιατί τον χτύπησε η <<πετριά>>. Πιστεύει στη μάνα γη και όσα αυτή μπορεί να προσφέρει όταν ανταλλάσσεις ενέργεια μαζί της.

 

Τη βραδιά της εκδήλωσης θα μπορέσετε να δοκιμάσετε τους Οίνους Αδάμ.

 

Θ’ ακολουθήσει μουσική με τον σαξοφωνίστα eVangel με ερωτικές μπαλάντες και κλασικά τζαζ κομμάτια.

 

O eVangel από την ηλικία των 9 ετών άρχισε τις μουσικές σπουδές του στο σαξόφωνο στη φιλαρμονική της Λαυρεωτικής.
Ερωτεύτηκε το σαξόφωνο με το πρώτο άκουσμα από τον Γιώργο Κατσαρό που ερμήνευε το τραγούδι a-ba-ni-bi a-bo-epe με τo οποίο συμμετείχε το 1978 στο Ισραήλ στην eurovision….
Από τότε ο Βαγγέλης Παναγιωταράκος αφιερώθηκε στο μοντέρνο σαξόφωνο .
Στο ωδείο του Φίλιππου Νάκα σπούδασε ανώτερα θεωρητικά και ολοκλήρωσε τον κύκλο της τζαζ. Στο πρότυπο μουσικό κέντρο Πειραιά φοιτησε στην αρμονία των ήχων του σαξοφώνου και της τζαζ..
Ο eVangel ερμηνεύει κυρίως ερωτικές μπαλάντες, έχει συνεργαστεί με πολλά γκρούπ και έχει εμφανιστεί σε μουσικές σκηνές.

 

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close